Rețete de fericire


Ai avut momente în viață în care te-ai blocat pur și simplu pentru că nu ai știut ce să mai faci ? Îți era frică să faci o mișcare pentru că un pas greșit poate să distrugă tot ce ai construit până atunci, așa că ai stat și ai căutat... ce ? Rețete!
Cauți rețete pe hârtie care să îți conducă pașii spre a ajunge la un final bun, pe măsura dorințelor și așteptărilor.... dar nu există așa ceva. Viața e viață, nu o rețetă de prajitură. Nu ies la fel două mâncăruri făcute de două persoane diferite după aceeași rețetă... cum să aibă două probleme, două situații același rezultat?
Dacă cineva a procedat într-un anumit fel și i-a ieșit un rezultat bun, nu ai garanția că tot același îl vei avea și tu. Persoanele, situația, momentul sunt date diferite ce se schimbă odată cu problematica, așadar și rezultatul va fi unul diferit. Trebuie să ai curaj, să faci alegerile tale și greșelile tale deoarece în felul acesta înveți cel mai bine. Trăiește viața ta, personalizată de acțiunile bazate pe alegerile tale, nu pe ale altora.
Toți am vrut la un moment dat să existe rețete minune care să ne dea o soluție la problema noastră, să urmăm niște modele și... bang! Rezultatul dorit vine la pachet cu flori și felicitări! Pare atractiv, dar nu ar avea nici un folos pentru că am trăi toți aceeași viață... și unde ar mai fi frumusețea ei? Unde ar mai apărea imprevizibilul, acel condiment ușor acid cu iz dulce ce conferă vieții gustul său specific? Am fi toți în acel caz același fel de mâncare, de cafea, de prajitură, cu același gust și absolut nici o diferență între noi.
Mie îmi place diversitatea vieții: așa unii suntem feluri principale, alții antreuri, supe, ciorbe, fripturi, alții o cafea dulce sau espresso... sau de ce nu o băutură tare? Diversitatea vieții e frumoasă, dar nu e înțeleasă de oricine.
Am auzit mulți oameni care spuneau că viața lor are un gust amar, uitând probabil că nu definești o viață după o experiență neplăcută. O altă greșeală pe care o facem toți e că ne judecăm calitatea vieții după viața altora, comparându-le, or asta e o mare eroare. Viața ta e doar a ta. Înainte să spui că viața ta e "de rahat" sau "nasoală" ar trebui să iei în considerare de unde ai pornit,unde ai ajuns, să îți vezi parcursul dintr-o viziune de ansamblu și poate cel mai important aspect să analizezi ce ai făcut tu pentru a o schimba dacă tot spui că nu îți place.
Viața are uneori un gust dulce, alteori unul amar (mult mai amar decât am merita poate)... dar e frumoasă așa cum e ea. Ea nu vine cu instrucțiuni de folosire sau rețete de fericire dar în ciuda aprențelor, e cel mai frumos dar primit vreodată. Poate nu e așa cum îți dorești, poate nu e totul roz, poate sunt nori pe cerul vieții tale, dar trebuie să o prețuiești așa cum e. Seara, înainte să îmi pun capul pe pernă și să adorm am grijă să Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru ea și pentru oamenii din ea, pentru experiențele plăcute și pentru cele mai puțin plăcute pentru că și acelea  au rol constructiv.
Vreau să îți pun acum o întrebare la care răspunde-ți sincer. Tu ești mulțumit cu viața ta? Dacă da, mulțumește pentru ea, dacă nu, fă ceva să schimbi ceea ce nu te satisface, dar mulțumește totuși pentru ceea ce ai deja pentru că sărăcia ta, viața ta amară e un lux și un vis pentru altcineva.

Credits: Roxi Condrea

Comentarii

Postări populare