Cobor la prima ...



     Și când văd cum e lumea din jur, câteodată îmi vine să cobor, să cobor la prima. Să mă dau jos, să scap cumva de tot, ca și cum aș fi într-un autobus cu un anturaj mai dificil și aș avea de ales dacă să îmi continui drumul alături de ei sau să cobor și să merg pe jos până la destinația mea, singură. Dar nu am de ales. Prinsă într-un fel de mijloc de transport în comun, cu idei, visuri, idealuri, concepții comune, sau dacă nu izbitor de asemănătoare, ajung să am aceeași destinație cu ei, aceeași finalitate, aceeași soartă. 
    Cum spunea Mircea Dinescu într-o poezie Opriți Istoria – cobor la prima/ opriți la stația Doamne ferește” … aleg și eu să cobor la prima decât să fiu parte la un asemenea prezent cu personaje tip marionete, ce preiau idei și tendințe ce rezultă în final în pierderea personalității; decât să trăiesc într-un mediu în care anormalul a ajuns la modă”, în care bunele maniere și bunul gust
 s-au demodat. Azi nu mai e cool să fii natural, să fii tu... e firesc să fii o copie, o marionetă. Azi e firesc să uiți de noțiuni de bază precum respectul, bunătatea, politețea, demnitatea.

     Dacă nu se mai spune te rog, mulțumesc și cu plăcere
     Dacă nu se mai salută și nu se mai răspunde la salut
     Dacă nu se mai răspunde zâmbetului cu zâmbet
     Dacă oamenii sunt mai înclinați să facă rău decât bine
     Dacă tot ceea ce se face se face pe interes sau pentru o recompensă materială
     Dacă oamenii nu se mai știu ajuta unii pe alții
     Dacă azi nu ne mai pasă cum sunt ceilalți cu adevărat
     Dacă oamenii au uitat să mai și asculte
     Dacă se bârfește la fiecare colț de stradă
     Dacă se dorește azi mai sincer răul decât binele cuiva
     Dacă și iubirea a ajuns să fie dictată de interes
     Dacă ura și invidia au ajuns să fie cel mai des întâlnite și sincere sentimente
     Dacă în loc să dea o mână de ajutor, oamenii aleg să mai arunce o piatră
     Dacă în loc să îl ajute pe celălalt și după să se ridice ambii împreună, omul alege să îl calce în picioare pe celălalt și să se ridice numai el
     Dacă se preferă minciuna în detrimentul adevărului
     Dacă e la modă să fii insensibil, și nu empatic

     Dacă e ok să fii parte din turmă, să fii exact ca ceilalți, să te integrezi într-un tipar (stabilit de cine până la urmă?)..... eu aleg să cobor la prima și să merg pe drumul meu, cu riscul că merg singură... deși știu că nu e neapărat așa. Știu că mai sunt și alții care aleg și ei să coboare pentru că nu se pot și nu vor să se conformeze unor asemenea reguli, unui asemenea peisaj, și o iau pe jos, pe drumul lor.
     Mai sunt și oameni care mai cred și speră la normalitate, oameni visători care nu și-au pierdut încă speranța. Oameni care aleg să vadă și binele, nu numai răul. Oameni pentru care valorile morale, educația și bunătatea încă mai au un preț mare. Oameni care vor să schimbe prezentul bolnav, prezentul intoxicat. Oameni care aleg să lupte. Oameni care au curajul să fie diferiți. 
Oameni care au coborât și ei la prima...  

Comentarii

  1. Trist,dar adevarat.Pt autoarea articolului ,bravo,bine punctată realitatea actuala!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare